Altılı Masa Anayasa Önerisini Açıklıyor.
Altılı Masa’nın Ankara’da düzenlediği “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi” toplantısında konuşan YETERLİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, “Demokratik hayatın vazgeçilmez ögesi olan siyasi partiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kapatma davası açabilmesini TBMM’nin müsaadesine bağlıyoruz. Kapatma kararının lakin odak olma halinde verilebileceği daha yalın olarak düzenlenip odak olma tarifine ağır, daima ve demokratik tertibe önemli tehlike oluşturacak bir halde kavramları ile fıkranın son cümlesine yasama sorumsuzluğu kapsamında kullanılan oy, kelam ve fikir açıklamaları odak olmanın tespitinde gözetilemez kararı ekliyoruz” dedi. Ayrıca Poyraz, “Kamuoyunun özgürce oluşmasını ve medyada çoğulculuğun sağlanmasını devlete bir ödev olarak yükleyerek basın hürriyeti üzerindeki keyfi uygulamalara son veriyoruz” diyerek basın özgürlüğüne vurgu yaptı.
Altılı Masa’nın “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi”, Ankara Bilkent Otel’de bugün düzenlenen tanıtım toplantısıyla açıklandı. “Şimdi demokrasi zamanı” sloganıyla düzenlenen toplantıya CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, YETERLİ Parti Genel Lideri Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Lideri Gültekin Uysal da katıldı.
Altılı Masa’nın liderleri toplantı salonuna birlikte girdiler.
Toplantıda Altılı Masa’nın hukukçu kurmaylarının komite olarak bir müddettir üzerinde çalıştığı yeni anayasa önerisi açıklandı. Anayasa tekliflerini, partilerin hukuktan sorumlu genel lider yardımcıları özetleyerek anlattı. UYGUN Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, yeni anayasa teklifine ait şu açıklamaları yaptı:
“ANAYASANIN İKİNCİ KISMININ BAŞLIĞI ‘TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER’: Güçlü, kalkınmış ve demokratik Türkiye’nin inşası için hazırladığımız anayasa değişikliği çalışmamızda, temel hak ve hürriyetlerin güvenceye kavuşturulması ve hürriyetler üzerindeki baskılara son vermek için önerilerimizi hazırladık. Temel hak ve hürriyetler açısından değişiklik önerimizin ruhunu yansıtan ilk düzenleme başlığa ilişkindir. Anayasanın ikinci kısmının başlığını ‘Temel Hak ve Hürriyetler’ olarak değiştirerek otoriter anayasacılık anlayışına karşı demokratik ve özgürlükçü anayasa inşası inanç ve kararlılığımızı vurguluyoruz.
TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE YASAMA, YÜRÜTME VE YARGIYI BAĞLAYICI OLDUĞUNU ANAYASANIN 12’NCİ UNSURUNA EKLİYORUZ: İnsan onurunun dokunulmazlığını ve devletin buna hürmet gösterme ve bunu muhafaza yükümlülüğü ile temel hak ve hürriyetlerin bütünlüğünü ve yasama, yürütme ve yargıyı bağlayıcı olduğunu Anayasanın 12’nci maddesine ekliyoruz. Devlete insan hakları ihlallerini önleme ve herkesin haklardan yararlanmasını sağlama yükümlüğünü getiriyoruz. İnsan haklarına dayanan devlet düşüncesini daha belirgin kılmak için temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması olan 13’üncü hususun kenar başlığını ‘temel hak ve hürriyetlerin üstünlüğü’ olarak değiştiriyor; husus metnine ‘hürriyetin esas sınırlamanın istisna’ olduğunu belirten düzenlemeyi ekliyoruz.
BASIN HÜRRİYETİ ÜZERİNDEKİ KEYFİ UYGULAMALARA SON VERİYORUZ: Niyet, kanaat ve tabir hürriyetini tek bir unsurda düzenliyoruz. Hiç kimsenin kanılarından dolayı ayrımcılığa tabi tutulamayacağını anayasal prensip olarak belirliyoruz. Bu değişiklik sonucunda söz hürriyeti, çoğulcu bir demokrasinin gerektirdiği ölçüde genişlemiş olacaktır. Kamuoyunun özgürce oluşmasını ve medyada çoğulculuğun sağlanmasını devlete bir ödev olarak yükleyerek basın hürriyeti üzerindeki keyfi uygulamalara son veriyoruz. Toplumun haber alma hakkını muhafaza ve kamuoyunun serbestçe oluşmasını sağlama gayesiyle bireyler ve siyasi partilerin kamu hükmî bireylerinin elindeki kitle haberleşme ve yayım araçlarından hakkaniyet ve adalet unsuruna uygun olarak yararlanma hakkına sahip olduğunu anayasal prensip olarak düzenliyoruz.
MÜREFFEH BİR ÜLKE GAYEMİZİN ANAYASAL ALT YAPISINI OLUŞTURUYORUZ: Sosyal ve ekonomik haklar ve hürriyetlerde önerdiğimiz değişikliklerle müreffeh bir ülke gayemizin anayasal alt yapısını oluşturuyoruz. Anayasanın 62’nci maddesinin başlığını ‘yurtdışında yaşayan Türkler’ olarak değiştirerek devletin onların hak ve menfaatlerini muhafaza, lisan ve kültürlerini koruma etme ve anavatanla bağlarını geliştirme çalışmaları yapma vazifesini vurguluyor, Devlete tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz ülkeler ve topluluklarla münasebetleri gerçekleştirme yükümlülüğü getiriyoruz.
HAYVANLARA YÖNELİK EZİYET VE BERBAT MUAMELE YAPILMAMASI İÇİN GEREKEN ÖNLEMLERİ ALMA MİSYONU OLDUĞUNU BELİRTİYORUZ: Sosyal ve ekonomik haklar kısmına yeni haklar ekliyoruz. Herkesin sıhhat hakkına sahip olduğunu ve hiç kimsenin temel sıhhat hizmetlerinden mahrum bırakılamayacağını karara bağlıyoruz. Etraf hakkı ile çevreyi müdafaanın, etraf kalitesini yükseltmenin, besinlerin doğallığını sağlamanın devletin bir vazifesi olduğunu belirtiyoruz. Hayvan hakları da bu değişiklik teklifimizde yer alıyor. Devletin doğal hayatı ve hayvanları korumak ile hayvanlara yönelik eziyet ve makus muamele yapılmaması için gereken önlemleri alma misyonu olduğunu belirtiyoruz.
SİYASİ PARTİLER HAKKINDA YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISININ KAPATMA DAVASI AÇABİLMESİNİ TBMM’NİN İZNİNE BAĞLIYORUZ: Milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların yüzde birini alan partilere devletin mali yardımda bulunacağı ve bu yardımın dörtte birinin partiler arasında eşit olarak dağıtılacağı, geri kalan tutarın ise partilerin elde ettikleri oy oranına göre paylaştırılacağı düzenlemesini getiriyoruz. Demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kapatma davası açabilmesini TBMM’nin müsaadesine bağlıyoruz. Kapatma kararının lakin odak olma halinde verilebileceği daha yalın olarak düzenlenip odak olma tarifine ‘yoğun, sürekli ve demokratik düzene ciddi tehlike oluşturacak’ bir biçimde kavramları ile fıkranın son cümlesine yasama sorumsuzluğu kapsamında kullanılan oy, kelam ve niyet açıklamaları odak olmanın tespitinde gözetilemez kararı ekliyoruz.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR TEKLİFİMİZİN DEMOKRATİK, ÖZGÜR VE GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN KURULUŞUNA VESİLE OLMASINI DİLİYORUZ: Kamu Denetçiliği’ni düzenleyen Anayasanın 74’üncü maddesinde yapılan değişiklikle kuruma, idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka ve hakkaniyete uygunluğunu re’sen yahut şikayet üzerine inceleme ve denetleme yetkisi tanıyoruz. Toplumun geniş bölümlerinin, tarafsızlığına, hakkaniyetine inanç duyduğu bir kişinin kamu başdenetçiliği makamına seçilmesi sağlama gayesiyle Kamu Başdenetçisi’nin seçimi usulünü değiştirerek parlamentoya hakim olan siyasi çoğunluğun seçimi tek başına gerçekleştirmesini engelliyoruz. Anayasa değişikliğine dair önerimizin demokratik, özgür ve güçlü Türkiye’nin kuruluşuna vesile olmasını diliyorum.”